Monday, 30 December 2013

from PAHIT to MANIS (siri 2)




28/12/2013, 5.12AM
Lokasi : KOTA BHARU,KELANTAN

sedang enak aku tido dalam bas, tetibe pakcik nih datang btanya.. *masih aku ingat soalan die*

"Adik nak turun mano??" tanya pakcik tu..
"Saya nak turun kuala terengganu pakcik.." jawab aku dengan muke mamai..

dalam hati ni,*aihh malu dgn pakcik ni.. tdung dah la senget2.. tido katakan*

"Laaa,adik tak kaba ka sakni?? Ore turun lamo doh kat kuala nuh".. kata pakcik tu

"Haa yeke pakcik..?? dah ni mane pakcik???" *dalam hati cuak megelabah sume ad..*

"Ni sapa Kota Bharu doh mek.. laa die tak kaba,jenero sangat tido.."

*dalam hati menjerit*
WHAT!!!!!
Astagfirullah..
KOTA BHARU!!!!
Again

KOTA BHARU..!!!!! :0

berkata dalam hati,aku sorang diri disubuh hari kat kota bharu.. ya Allah.. hahaha *tak payah nak hahahaha sangat,ko tgh cuak skrg ni ok :O *

"mek keno turun sini sbb bas tak gerok mano doh pahni.. mek keno beli tiket pulok nak kelik kuala nuh"

"ok2 pakcik.. terima kasih pakcik", berlalu lah aku dengan muke mamai baru bangun tido.. TIDUR YANG TAK SEDAR DIRI *benci*.. kate org tido mati.. dah la tudung senget.. nasib air liur basi je takde.. kalau ad,memang cukup pakej muke zombie.. hahaha..

aku pun berjalan menuju ke kaunter tiket.. sampai je di kanter hampa bile mana,sume kaunter tutup.. ohh lupe pulak aku sekarang baru pkul5 lebih.. bertanya aku pada sorang gadis yang tengah menunggu kat situ,

"Kaunter bukak pukul bape??"
"pukul8 katrang, ni nak pegi mane??, tanye die pada aku..
"saya nak pergi kuala terengganu.. sebeanarnya,saya terlajak bas.. spatutnya turun dah tapi ttido pahtu terus sampai sini.. sekarang nak tunggu kaunter bukak,nak beli tiket bali semula" cerita aku panjang lebar kat gadis tu
"awak pegi la rehat dulu.. kat belakang sana ada masjid.. awak pergi la sana rehat2.."
"ohh yeke.. nak gi sane gane ea??" tanye aku
"awak lalu belakang nih lepas tu lintas jalan pahtu g je staright".. jawab die sambil bangun dan tunjuk arah..

aku duduk sebentar depan kaunter sambil fikir panjang.. nak pegi ke tak.. nak pegi ke tak.. kalau tak pegi,habis subuh nanti nak solat kat mane.. so aku pun decide la utk pegi.. berjalanlah aku dengan hati yang tak rela.. cuak aihh subuh2 hari di tengah2 bandar kota bharu nih.. dalam hati time tu,terfikir nak col je yeen,tp yeen xde kat kota bharu.. die tgh seronok tido kt ump tu..

"ok terima kasih awak", sempat aku bersalaman dgn die sbelum aku pergi..
maka bermulalah penggembaraan sesat aku di bandar KOTA BHARU.. aku pun jalan la disubuh hari mencari masjid yang diceritakan gadis takdi.. haaa part ni memang thriller sangat... tengah aku jalan2 mencari masjid nih, ya Allah boleh pulak aku terserempak dengan orang gila *LOKASI: SELEKOH TEPI PARKSON*.. aku assumed die org gila sbb die cakap sorang2.. hahaha.. aku pun lintas lah amik jalan lain.. dalam hati dah cuak dah ni.. semua doa aku baca.. ntah2 doa makan pun aku baca.. hahaha.. lepas die tengok aku lintas lari dari die nih.. camne nak jadi lebih horror thrillerlerlerler... die pegi ikut aku.. DIA IKUT AKU.!!!!. haaa saat ni mule lah aksi runningman aku bersama orang gile nih...

punyelah aku lari tak cukup tanah.. kat depan,aku ternampak ada satu musolla tepi pasar.. aku fikir ada orang.. so aku lari masuk kawasan musolla tuh.. ya Allah,sekali lagi aku kecewa.. kali ni memang hati menangis mata berair mulut terketar dah.. aku pun lari lagi kedepan lagi.. Alhamdulillah Allah menolong aku.. aku nampak kelibat seorang pakcik tengah angkat sayur dari lorinya.. tanpa fikir panjang aku lari dan terus minta tolong pakcik tu..

"pok pok pok tolong saya pok" , siyesly memang ketar gegor sume suare tu.. haha
"bakpo mek bakpo" tanye pakcik tu..
"ado orang gilo kejo saya pok.. tu belakang tu" elok je aku tunjuk belakang tu,tgk2 takde dah.. aihh kamu ni.. main2 betul..
"marih mek masuk dale paso.. dale ado rama ore.. mek duk dale tu" kata pakcik tu sambil bawa aku masuk dalam pasar.. oohhh rupenya aku ada di PASAR SITI KHADIJAH.. perkara pertama bila aku masuk dalam pasar tu,aku cari makcik2.. so aku rasa selesa selamat skit bile duk dengan orang perempuan.. aku pun duk la kat dalam tu sambil memerhatikan pakcik makcik tengah menyusun barang2 niaga mereka..sambil aku menyorok dari orang gilo tu,tangan aku laju menaip moment nih dalam diary kat hp aku.. takmo miss moment katanya.. hahaha.. sempat..!!! -_-
PASAR SITI KHADIJAH masih belum buka

pemandangan dari tempat persembunyian aku.. hujan kat luar.. :(

kedai2 runcit pun belum bukak..-_-


sedang aku leka menaip,datang seorang makcik bertanya..
"mari mano mek pagi2 nih"..
*senyum* "saya mari numpang jap makcik.. sakni kena kejo ngan org gile.. ade pakcik tu suruh saya masuk dalam ni. selamat sikit. boleh saya duk sini kjap makcik??"
"keno kejo?? pah mek mari mano?? hor duk la sini.. duk2" kata makcik tu
aku pun bercerita sinopsis drama korea aku yang tertido dalam bas nih.. aihh buat malu je.. sungguh pung.. wat malu je..
"jenero sangat mek tido sapa mari kelate",kata makcik tu sambil gelak.. aihh makcik.. gelakkan saya ye.. hahaha..

sementara menunggu waktu subuh tu,aku pun cuba lah col adik aku,makcik aku dan termasuk yeen dengan harapan dapatlah mereka hantar orang yg dikenali kt kelantan nih ke aku.. tapi sorang pun tak angkat.. *hampa* aku pun check la kedit fon aku.. ya Allah ada 20sen lagi.. waaaaa.. check purse pulak..  ad 3keping not RM10.. waaaaaa lagi skali..

RM0.20???? :o



ok aku mula risau..  apa aku nak buat dengan duit RM30 dan kedit 20sen.. fikir3... berbekalkan kedit 20sen nih,aku miscoll n mcj makcik aku smpai die reply.. akhirnya dapat jugak contact die.. *sedar jugak makcik aku nih dari tidur pengsan die* dapat je cakap dengan die,terus aku cerita panjang lebar perihal aku yang dalam kesusahan kesesatan kesorangan kat dalam pasar nih.. alih2 jawabnya

"kereta tak servis lagi nih kak,camne nakg amik..kak balik dgn bas lah.."

what.!!!!
Astagfirullah.. camne ni?? ya Allah tloglah aku.. *dalam hati dah bdoa mcm2 doa dh*.. :(

nak tak nak aku kena tunggu jam8 dan beli tiket utk pulang ke terengganu.. sementara mnunggu azan subuh,ak decide utk myorok dalam pasar dulu.. aku rasa lagi selamat bertemankan pakcik makcik kat sini.. tak lama lepas tu,azan pun berkumandang.. aku pun mulalah pencarian aku mencari jalan untuk ke musolla.. sebab time aku lari dari org gile tadi,aku nampak musolla tu kt tepi pasar ni je.. cari pnye cari,akhirnya tjumpe jugak jalan ke musolla tu.. aku pn pegi la.. sesampai je kat depan kawasan musolla,ya Allah aku terjupe lg dgn org gile tadi.. rupenya die hilang td sbb die fikir aku myorok dalam musolla.. itu yang die duk kt tangga musolla tu.. nampak je kelibat aku terus die bangun sengih2.. aku apa lagi.. tak fikir panjang aku patah balik masuk pasar.. ada seorang pakcik tu tngah menolak troli sayur,aku rasa die fikir aku ni silap jalan agaknya.. dia datang kat aku dan kata

"betul dah mek.. masuk je la.."
"tak pakcik..ada orang gile kat tangga musolla tu.." adu aku
"mano?? mari pok hantar"..

ya Allah,terima kasih ketemukan aku dengan hambaMu yang baik..

maka selamatlah aku masuk musollah tu.. tapiii orang gile tuh masih ada kat luar tu.. aku fikir die menunggu aku.. sampai je aku dalam surau,terus aku pergi ke makcik2 yang ada kat dalam tu..

"assalamualaikum makcik..,boleh x lepas ni saya nak ikut makcik??" tanya aku tanpa fikir panjang..
"nak ikut makcik?? dah bakpo mek??"..

haaa,setiap kali ada orang tanye aku kenapa mengapa apa pa pa tu sume.. aku akan mula bercerita sinopsis drama korea sesat aku nih.. lepas je habis aku cerita tu,makcik tu benarkan aku ikut die..

oleh sebab makcik yang aku nak ikut tu atau dikenali sebagai MAKCIK BIE berniaga sayur maka selesai je solat subuh berjemaah,kami pun turun untuk ke pasar..haaa cerita dengan orang gila tu tak habis lagi.. ya Allah,dia tunggu aku lagi.. memang aku da cuak dah bile die datang dekat aku.. Alhamdulillah nasib Allah hantarkan makcik bie utk tolong aku.. makcik bie rangkul lengan aku dan pimpin aku masuk pasar.. kata makcik tu,sebelum ni takda pulak die nak mengacau orang.. ni mungkin die berkenan agaknya..  amboi makcik.. kemain mengusik saya ye.. hahaha.. sesampai je aku di kedai makcik tu,makan bermulalah episod hidup aku sebagai penjual sayur..

"sayur sayur".. hahaha kemain berangan menjerit..

bukan aku menjual pun.. kau cuma bantu makcik bie menyusun sayur utk memulakan perniagaan.. ye la sebab makcik dah tolong aku..,so aku kena la tolong balik..haaa gittew.. kan manis cam gitu.. hahaha.. *sempat angkat bakul*
yang seronoknya makcik2 kat sini semua ramah2 dan baik hati bila mana mereka menjamukan aku dengan kuih muih kelantan yang sedap.. Alhamdulillah

sementara menunggu jam8..,aku duduk je menolong makcik2 kat situ.. tak tahu nak buat apa plus segan jugak.. tapi seronok sebab dapat peluang menjual sayur.. lagi2 kat pasar siti khadijah.. yeahhh.. haha

sayur yang disusun aku :D

makcik bie tengah buat kerja

kawan makcik bie pun tengah susun keropok


saya pekerja baru makcik bie.. :p
jam menunjukkan pukul7 lebih.,disebabkan duit dalam purse ada RM30 je.. aku meminta kebenaran makcik bie untuk pergi mencari atm. pasar kat sini ad satu keistimewaan bilamana ada mesin atm kat tepi pasar.. aku pun pergi la situ..



punyelah semangat cucuk kad atm,tekan2 button masuk no pin.. sekali nak keluarkan duit.. dapat ini haaa..
AKAUN TIDAK WUJUD???
ya Allah..,dugaan apa lagi nih.. time ni jugak die tak wujud.. hahaha
aku fikir penggembaraan aku ni dah berakhir tapi aku silap bilamana aku kena mencari mesin atm pulak.. -_-
aku pun balik semula ke kedai makcik bie then bertanya samada kat 7e depan sana ada mesin atm atau tak.. tp makcik bie tak tahu.. lagi sekali aku minta kebenaran makcik utk pergi mencari mesin atm.. otw aku menuju ke 7e,aku ternampak bangunan BANK SIMPANAN NASIONAL..*lupa nak amik gambar*..  syukurnya aku time tu.. Alhamdulillah.. bank tu betul2 berhadapan pasar siti khadijah.. strategik betul susunan bangunan2 di sini..mudah nak cari duit bilamana tak duit nak shopping kat pasar siti khadijah.. okk nampak dah motif tu.. hahaha..tak fikir panjang aku terus pergi ke sana.. yang peliknya..,elok pulak aku boleh amik duit kat situ.. -_-.. saja nak suh berjalan jauh nih.. hahaha.. timba pengalaman kata orang.. selesai je amik duit,aku terus pergi shopping kuih muih kat sana.. hahaha.. nak bawak balik umah oii.. mana boleh pulang dengan tangan kosong.. hahaha.. tak lupa juga belikan makanan utk makcik bie dan kawan2nya..
kuih..!!!!



yang paling best dapat makan cucur DURIAN.. 1st time rasa.. :D


sempat menselfie time beli kuih.. -_- *muka xmandi hahaha*
seronok betul tersesat sampai ke sini bilamana dapat merasa kuih muih kelantan.. hahaha.. selesai beli kuih muih.. aku pulang ke kedai makcik bie.. makan2 dengan makcik bie dan kawan2nya.. selesai makan,aku melihat jam.. sekarang jama menunjukkan pukul 8.17AM.. aku fikir bolehlah aku memulakan pencarian tiket bas untuk pulang ke rumah.. sebelum bergerak pulang,aku sempat bergambar menselfie diri bersama makcik bie dan bersalam dengan makcik bie dang kawan2nya.. pesan makcik2 disana.. 

"lain kali mari kelate,marilah jale rumoh makcik".. 

bersama makcik bie.. *manis senyum makcik bie kite* :P
insyaAllah makcik,akan saya datang jumpa makcik bila saya datang kemari..masok sedap2 deh makcik.. yang seronoknya,sebelum pulang,aku dibekalkan dengan kuih muih keropok yang banyak dari makcik2 di sana.. Alhamdulillah.. yeayyyyy... :D
kalau camni la rupanya,lepas ni buat2 terlajak bas la pulak.. buat2 terlajak ke penang.. hahaha.. kate orang penang itu syurga makanan.. *terbayang dapat banyak makanan*
berbekalkan ole2 di tangan,aku pun meninggalkan pasar dan menuju ke terminal.. bye2 pasar bye2 makcik bie

    
selamat tinggal pasar siti khadijah dan makcik2 semua.. :(

musolla bersebelahan pasar

laluan aku melarikan diri dari orang gile


disinilah aku bertemu orang gile tu.. :(
sesampai sahaja aku di terminal,terus aku serbu setiap kaunter tiket yang ada disana.. tetapi hampa kecewa bilamana tiket pagi semua sudah habis. yang paling awal adalah tiket pukul12 tghari dan kena naik berhadapan tesco.. mana aku nak cari tesco kat sini oiii.. tak kenallll... :(

tiket2,mu tunggu aku datang.. *serbu....*

DAPATKAH MIA MIRA MEBELI TIKET UNTUK PULANG KE TERENGGANU.. NANTIKAN SIRI KE-3.. *malas dah nak menaip.. hahaha*










Sunday, 29 December 2013

from PAHIT to MANIS

Assalamualaikum.. pernah menonton rancangan realiti SESAT di ASTRO RIA..?? okk,bagi yang tak tahu..nah link fb die : https://www.facebook.com/sesatTV ..

mari aku cerita sedikit tentang rancagan ini.. SESAT berkisarkan tentang sepasang selebriti yang ditinggalkan di sebuah lokasi yang tak pernah mereka pergi dan mereka harus mengharungi pelbagai cabaran dan mencari jalan pulang dalam masa yang ditetapkan. tapi apa yang menariknya sehingga saya tertarik untuk menulis tentang rancangan ini di blog nih..?? jom kita bedah siasat..

episod SESAT kali ini telah melibatkan AKU sebagai pesertanya..!!! ya,GUE!!!.. tapi bukan SESAT arahan Gambit tu.. tapi ini SESAT versi aku.. hahaha.. ya versi aku.. tiada kena mengena dengan rancangan realiti kat astro tu.. TIADA.. tunggu aku jadi artis dulu la,baru join rancangan tu.. hahaha
sesat versi aku. :P


Lets read the story of SESAT (versi aku) with Cik Mia Mira.. chekidaud..!!


27/12/2013, 10.11 P.M
Lokasi : Terminal Makmur Kuantan

aku bersama 4 orang kawan aku yang lain iaitu yeen,wani,aini dan mimi sampai di terminal untuk membeli tiket bas..PERHATIAN.. kat sini aku ngn wani je yang nak beli tiket bas.. yang lain cuma teman je.. hahaha.. ok sambung balik..sesampai je kami di terminal.,aku,wani dan aini pergi membeli tiket bas sementara yang lain menunggu di parking kereta.. berjalanlah kami dengan perut yang lapar menuju ke setiap kaunter.. disini,aku mencari tiket seorang diri sementara aini teman wani mcari tiket jugak. katanya tiket balik cuti midsem nanti.. *amboi cuti midsem cepat je memasing cari tiket*.. yang aku ni cari tiket untuk balik malam ni jugak.. aku target nak naik bas trans pukul 130 AM sbb sblum ni kami berlima da bpakat nk pegi makan2 berjimba2 namun hampa apabila semua tiket lewat malam dah habis.. yang tinggal cuma tiket 1030PM je.. bygkan perasaan aku time tu.. waaaa,nk ikut jugak pegi makan.. :(.. disebabkan perasaan nak balik lagi besar dr nak pegi makan.. aku gagahkan jugak tangan utk hulurkan duit ke kaunter MATA AIR EXPRESS.. maka sah lah tiket 1030PM mnjdi milik aku.. lepas dah beli tiket tu semua,aku pn amik beg kt kereta and salam ala2 makcik2 gitu.. laga2 pipi sikit dengan kawan2 aku dan melambai mereka pergi dengan hati yang jeles level14 temple run sebab dorang nak pegi makan lamb chop chicken chop.. arghh sume chop lah.. itu buat aku jeles.. rasa macam nak chop2 je tayar kete,bar dorang xleh pegi makan.. hahaha *ok terasa imaginasi aku ni ekstrem hahaha*

lepas dorang da pegi,maka tinggal la aku sorang diri terkontang kanting tak tahu hala tuju kat terminal tu.. disebabkan aku lapar,aku pegi cari makanan dulu.. lepas dah beli sume bekalan tu,aku pn duk kat krusi mnugu bas.. ok jam mnunjukkan tepat pkul1030PM,hati aku dah eksited nak naik bas nih.. aku pn tunggu la pgumuman berlepas ala2 di KLIA gittew tp hampa xde jugak.. kelibat bas pun aku tak nampak.. hampa sungguh time ni.. aku pn pikir,mungkin lambat lg nih.. ok sabar mira sabar.. tunggu punya tunggu,tak sampai2 jugak.. aku pusing belakang toleh kiri kanan, ya Allah,orang dah makin sikit.. mata pn da mule mgantuk..
time ni pukul11.15PM,bas masih tak sampai2.. orang pun dh berkurang.. :(
tibe2 kedengaran satu pengumuman.. cam ni bunyi die.. wahwah.. hahaha

"KEPADA PEMEGANG TIKET MATA AIR EXPRESS,SILA DATANG KE KAUNTER PENERANGAN"
toontoontoon *bunyi nada selepas announcement* boleh bayang tak?? haha

aku dengan perasaan berdebar nih, duk pikir bas aku ni cancel ke hape ke.. risau tak dapat balik oiii.. sampai je kt kaunter,ad sorang brader ni bagitau..

"Maaf dik,bas kami rosak sebab tu sampai sekarang tak sampai2.. ini ad tiket bas yang baru.. adik pergi naik bas yang hujung sana ye."

Ya Allah..,mule2 dgr die kate bas rosak tu,aku dah risau cuak sume ad tp nasib die ganti bas lain.. aku pn tak fikir panjang terus naik bas CYBEJAYA EXPRESS. sampai depan bas,kasi tiket kat pakcik bas n terus naik atas duduk.. nasib dapat duduk sorang and kerusi die best.. besar dan yang paling best,bas ni ad WIFI.. fuyoo.. *mohon syarikat cyberjaya kasi upah sbb promote bas die* haha.. disebabkan selesa sangat duk dlm bas ni plus aku nih jenis mabuk bas.. so aku tido tak ingat dunia.. memang seronok yang teramat tidonya..

APA AKAN TERJADI SELEPAS INI??? NANTI SIRI KE2.. *was typing* :P

Friday, 18 October 2013

bidadari syurga

semua wanita
kau nak cuba
konon kau tu ramai yang puja
andai perangai pun tak boleh jaga

jangan berangan dapat bidadari syurga

p/s: surah an-nur,ayat 26 :)

Wednesday, 16 October 2013

kenapa??

hati suka meronta
terkadang terluka

kenapa?

kerna kau yang ku suka
tapi dia yang kau cinta

penipu

ku genggam erat tangan ku
menahan kesakitan ditipu
kejam sungguh perlakuan mu
buat aku begitu

dasar penipu

sendiri


:: sorry malas nak taip ::

tembok

andai ku mampu
bina tembok setinggi bukit
akan ku pagari hidupku
dari manusia hipokrit

agar terubat luka dihatiku

manusia

ingin ku jerit pada semua
aku diam bukan tanda aku suka
tolong hormat aku jua
kerna aku juga manusia

aku tak sempurna
aku juga miskin tak berharta
namun aku punya hati dan jiwa
kerna aku juga manusia

aku bukan memaksa
aku cuma meminta
seperti aku menghormati kamu semua
hormatilah aku jua

kerna aku juga manusia

mana kau??

saat aku berduka
hati aku terluka
kau bergelak ketawa
aku dibiar kecewa

mana nilai janji kita
kau pernah berkata
kita berkawan sampai syurga
namun kawan,dimana kau berada?

saat aku perlu kau bersama

Monday, 14 October 2013

Korea

entah kenapa
bibirku menguntum senyuman
mungkinkah aku sudah bersedia
untuk mengejar impian??

teringin nak pergi Korea..!!!

p/s: lepas tgk cite korea,terasa nk p korea oii.. *feeling2 kt korea

cara bahagia

hati
berbunga-bunga
meski aku sendiri
aku tahu cara untuk bahagia

p/s: kesan dari tgk cerita korea.. parahhh *geleng kepala sambil tersenyum

Wednesday, 9 October 2013

cair

sedangkan besi
boleh dilentur
inikan pula hati

mudah sangat cair

pemain wanita

kau fikir kau hebat
konon semua kau boleh pikat

kau lupa kau di darat
lagak seperti kau di puncak langit

tiba saat
hati kau disiat

aku disini tersenyum melihat

Monday, 7 October 2013

halangan

halangan dihadapan
bukan penyebab kekalahan
disana ada impian
takkan nak berhenti sekarang kan??

#halangan itu adalah manisan untuk kejayaan yang bakal dikecapi :D

Wednesday, 2 October 2013

hiasan

mungkin aku hiasan
lembut ayu bak gadis bangsawan
namun bukan sembarangan
untuk kau main-mainkan

#seindah hiasan adalah wanita solehah

Monday, 30 September 2013

cinta dan dusta

lagak kau macam raja
mahu buat apa saja
sedang kau lupa
aku lebih tahu segalanya

berhenti berdusta
kelak kau merana
aku pula berduka
dan kita terus bersengketa

andai kau cinta
terus setia
saling menjaga
demi masa depan kita

Thursday, 20 June 2013

In-smartive : Percikan Aurora Ukhwah

bersama mereka,
susur hiba malam terasa berwarna,
bercahaya dalam liku perjalanan,
teman kala sendirian,
kerana mereka aurora,
bibit cinta pandang pertama,
sekali pandang terus terleka,
keasyikan warna warna jalinan persahabatan,
dalam kepimpinan,kesukarelawan,
dan bimbingan (kaunseling).

bersama mereka,
bukan ingin disanjung bangga,
namun ikhlas demi agama,anak bangsa pemimpin negara.

bersama mereka,
hadir aurora bahagia,
sedang dikata sukar ketemu,
kelak pasti bersua juga,
bertatap mata,
di Jannatul Ma'wa,
bersama mereka ukhwah tercipta,
ikhlas kerna yang Maha Esa,
kita bersua kerana Dia,
berpisah jua atas namaNya.

bersama mereka,
pelukan keluarga jelas terasa,
abang kacak bergaya,
kakak cantik jelita,
adik-adik cun belaka,
saling menegur tatkala alpa,
bersama sama hingga ke syurga.

bersama mereka,
walau pertama kali bertatap mata,
hati pasti merindu jua,
setiap program yang ada,
pasti semua ingin turut serta,
saling mendukung gerak kerja,
hingga lelah tidak terasa.

NUKILAN BERSAMA : MIA MIRA & SYAPIT WAHAB

tertanya-tanya apa itu In-smartive??
pergi stalk blog nih ^_^ : in-smartive.blogspot.com



Friday, 14 June 2013

ketua

kau ketua
yang dibawah kau jaga
ilmu didada perlu perkasa
agar selamat anak bangsa

#tanggungjawab seorang pemimpin ni besar tau :)

Sunday, 9 June 2013

Thursday, 6 June 2013

segi tiga bermuda

ibarat segi tiga bermuda
aku lihat kau
kau lihat dia
sampai bila terus begitu?

Sunday, 26 May 2013

K.I.T.A.

ini kisah tentang kita
bermula dari matrik di utara
kolej matrikulasi pulau pinang tempatnya
walau setahun sahaja
ia tetap kekal dalam hati selamanya

setiap hari pada kita
hari yang indah saja
walau ada yang berduka
pasti lega bila berjumpa
kerana kita sangat ceria

pergi kelas bersama
makan semeja
selalu ketawa
pendek kata
susah senang bersama

persahabatan kita
tersangat bahagia
sebab kita berlima
manis macam gula
nakal dan gila-gila

syamira dengan garang dan manjanya
yeen suka ketawa ceria
sikin terkadang blur-blur saja
ayu ini tenang sentiasa
mia pula suka bercerita

hari-hari kita berjumpa
sabtu dan ahad begitu juga
perasaan bosan langsung tiada
kerana kita sangat gembira
sebab kita sentiasa berlima

walau sekarang tidak bersama
hati ini sentiasa berdoa
agar dapat kembali berjumpa
bergurau senda seperti dulu kala
kerana kita sahabat selamanya

saya sangat menyayangi kalian semua :')
ini kami berlima - hasil tangan syamira suib :)
dari kiri: yeen,mia,syamira,sikin,ayu



pelangi

ibarat melihat pelangi
menyenangkan hati
tapi mustahil untuk dimiliki
jadi berhenti bermimpi
andai diri bukan sang puteri

Saturday, 25 May 2013

anai-anai

andai kerusi kayu itu patah
kenapa yang duduk dipersalah
walhal anai-anai yang meratah
sehingga ia menjadi rapuh

# jangan menuduh tanpa bukti yang kukuh

jendela

ibarat rumah punya satu jendela
malap kerana kurang cahaya
terbatas segala pandangan mata
melihat pada satu sudut sahaja

bila mahu berjaya?
jika hanya duduk sahaja
melihat hanya satu panorama
melangkahlah keluar sekarang juga
walau terpaksa terjun jendela
kerana masa tidak menunggu kita
dan dunia bukan satu sudut sahaja

# dunia ini masih banyak yang perlu diteroka. :)

Friday, 24 May 2013

pena

pena bergerak membabi buta
hilang makna dan erti
hingga tiada daya
untuk menyentuh hati

# menulis biar dari hati, baru menjadi, peringatan untuk diri sendiri.. :)

irama

apabila irama tak sama
hanya sumbang bergema
alunan musik tiada bermakna

begitu juga kita
jika keikhlasan itu tiada
jangan mimpi untuk bercinta

kelak hati terluka
badan merana
jiwa terseksa

Thursday, 23 May 2013

batu

sedang kau tahu dia begitu
kenapa masih menunggu??
adakah hati kau keras seperti batu?
sehingga kau sanggup dilakukan seperti itu
tolong berhenti menipu
jika hati sudah lebu
dek kerana tingkah laku
yang hanya tahu
menghadirkan debu
ibarat diri terus terhempap batu

berhenti berdiri disitu
disitu bukan tempat mu

kasta

mata terus melihat dan menyaksikan
berjalannya sebuah kronologi
tentang kehidupan yang membingungkan
dek kerana rapuh dan nipisnya hati
mewujudkan seribu pertanyaan
terkadang hanya bertemu jalan mati
buntu dan terus buntu untuk jawapan
kerana otak dan hati tidak seiringan
terkadang tersakiti
terkadang menghadirkan kebahagiaan
sekarang harus berhenti
keluar dari mimpi khayalan

kerana sudhra dan ksyathria ini
takkan pernah seiringan

Wednesday, 22 May 2013

suci

ibarat mendaki tangga yang tinggi
ya, letih untuk terus mendaki
mungkin sekarang harus berhenti
dari terus bermimpi
biar diri terus sendiri
walau terkadang terasa sunyi
namun itu hanya mainan hati
sedang janji Allah itu pasti
cuma jaga iman dan hati
agar diraih cinta yang abadi
dan Jannah berjaya dimiliki

#jaga hati jaga iman untuk cinta yang suci :)

Palestin Syria Gaza

di Palestin,Syria dan Gaza
lapangan biru luas terbuka
namun kosong dari pandangan mata
kerana masa diragut pemangsa
hilang terus nikmat untuk semesta
yang ada hanya air mata

kerana diri terus berjaga
dari hujan peluru yang menimpa
yang bisa meragut nyawa
namun mereka tetap setia
kerana yakin pada Yang Maha Esa
untuk menjadi ahli syurga

sedang anak remaja kita bersuka ria
anak mereka disana terus berduka
hidup tidak seperti kita
yang boleh dapat segalanya
hanya cuma perlu bersuara
semua terus terhidang sedia

bukan semangat itu tiada
namun terkunci dari terus membara
kerana yang memimpin masih leka
terus-terusan mengejar dunia
yang akhir mengundang bencana
kerana mereka terus alpa
lupa pada Yang Maha Berkuasa

sejuta maaf ingin dipinta
andai cuma mampu berdoa
moga mampu jadi senjata
untuk mu wahai pejuang agama
harap maaf ini diterima
wahai saudara Palestin Syria dan Gaza

credit to Muhsin Sukeri

Tuesday, 21 May 2013

berani

semakin bertambah kemajuan
semakin bertambah keegoan
yang dibawah dibiarkan
yang diatas diagungkan

sedang ibu menyusukan
sedang ayah menyarakan
tulang dibanting demi kehidupan
namun kerana kerakusan
tertindas segala hak kebebasan

perubahan perlu disegerakan
bimbang musnah satu peradaban
melangkahlah dengan keberanian
andai kita di pihak kebenaran 

#Allah bersama orang yang benar :)

nipis

biar hanya empat baris
asal penuh makna tertulis
hidup ini penuh tipu daya iblis
teguhkan iman pelindung hati yang nipis

#teguhkan hati teguhkan iman :)

kerja

kekusutan yang menimpa
bukan untuk menyusahkan kita
sudah takdir kita berjumpa
untuk berganding tenaga dan idea

andai memori diimbas semula
kerja ini ibarat pertemuan kita yang pertama
bila susah kita merungut bersama
terkadang kita gelak bersama

saat dikritik kerja kita
walau sesusah mana
tetap kita berusaha
sehingga kita berjaya

sekarang sudah pengakhiran kerja
andai rezeki masih ada
jumpa kita di lain masa
walau bukan sebagai rakan sekerja

#minta maaf andai ada salah dan silap sepanjang bekerja)

Sunday, 19 May 2013

Heroin

"orang rasa Acap suka akak."
   Tergiang-giang kata-kata yang keluar dari mulut adiknya. Dan kini dia mengakui kebenarannya. Masih terbayang di matanya,hari keputusan SPM keluar,malam itu dia bermimpi mengambil keputusan SPM bersama Acap. Dia bermimpi Acap melamarnya. Dia bermimpi hidup bahagia dengan Acap.
   Tapi itu cuma mimpi,yang terlalu jauh dari realiti. Kenyataannya,Acap mengalami kecelakaan jalan raya ketika pulang selepas minum di restoran mamk bersama Kamil malam sebelum keputusna SPM keluar. Kamil sendiri koma 3 hari bila motosikal mereka bertembung dengan lori laju dari arah bertentangan. Acap meninggal di tempat kejadian.
    Yang tinggal hanya lukisan tangannya. Lukisan cinta hatinya.
JULIA

#nak baca?? pm sy... :)

Friday, 17 May 2013

mainan atau jawapan

adakah ini jawapan istikharah?

bila berdepan hati jadi tak keruan
tatkala nama disebut terasa menyenangkan
saat tidur dia yang dimimpikan

buat otak penuh dengan soalan
adakah ini sekadar mainan perasaan
atau ini sebuah jawapan?

#dikarang atas permintaan seorang kawan :)

istikharah

jalanan cinta muslim dan muslimah
bukan percintaan sebelum menikah
kerana itu tidak indah
boleh mengundang murka Allah
juga menjauhkan sebuah jannah

andai ada yang memikat
takkan terus hati terikat
kerana itu bukan jalan yang berkat
hati pun jadi gelap pekat
malah neraka makin dekat

andai hati mula berkenan
bukan terus ajak berkawan
istikharah dulu jadi permulaan
andai yakin itu pilihan
boleh terus halalkan hubungan

#cinta selepas nikah itu lebih indah.. :)

Thursday, 16 May 2013

misteri

buat semua wanita
anda sangat misteri
buat semua jejaka
anda sangat misteri

kenapa tidak aku gabungkan sekali
kerana misteri wanita dan jejaka tidak seerti
masing-masing ada maksud yang tersendiri

betulkan saudara-saudari? :)

Wednesday, 15 May 2013

cara

ku menulis
bukan untuk memerli
bukan untuk mencaci
tapi untuk ringankan hati
buang semua luahan hati
hanya dengan cara ini
andai kau membenci
sila kau angkat kaki
sekarang kau boleh pergi
dari hidup aku ini
sebab aku memang tak peduli
kerana aku hidup disini
bukan untuk saling membenci
andai kau terasa hati
mesti terkena batang hidung sendiri
sila kau muhasabah diri
sebelum kau buat silap lagi

#buat yang terasa,minta maaf sangat2.. :)

sahabat

andai kau sahabat sejati
takkan kau melukai

luka di hati
biar aku hidup sendiri
biar aku berdiam diri
itu lebih menyenangkan hati
walau rasa sunyi
tapi aku lebih berdikari
masih kuat menempuhi hari
takkan aku berpaling lagi
pada yang selalu menyakiti
sedang kau masih begini
aku sudah pergi
tinggalkan kau sendiri
dalam dunia kau yang penuh imaginasi

tak rela aku sakit lagi
kerana di hati ini
sudah tiada tempat untuk dilukai lagi

#darah di hati buat aku masih hidup lagi untuk terus menyayangi seorang sahabat sejati :)



Tuesday, 14 May 2013

lalat

lalat
seekor haiwan kenit
yang tidak kenal erti penat
bila kau datang dekat
kerisauan dicop berbau busuk akan meningkat
walau dihalau kau tetap datang merempat
betapa teguh hatimu wahai lalat
biar mata mu bulat berkilat
tapi hati ku tetap benci meluat
ingin kau ku kerat-kerat
tapi memang tak akan dapat
sebab kau terbang laju macam kilat
bikin darah aku mengalir laju macam lrt
sebab kau tak dapat ku lipat-lipat

#masih terfikir cara nak bikin lalat menjauhi manusia.. :P


Monday, 13 May 2013

curi

kau buat otak aku berhenti berfungsi
ini hal bikin aku susah hati
bagaimana aku nak siapkan assignment ini?
kalau aku hanya tahu senyum nampak gigi
semua kerja dah tak menjadi
ini hal terjadi
sebab hati aku dah kau curi
tanpa kau sendiri menyedari


#alhamdulillah hati aku masih tak kena curi lagi.. :P

Sunday, 12 May 2013

janji

ini cerita luahan hati
cerita orang yang suka berjanji
tapi susah benor nak tepati
ingin saja mulutnya ku cili

mari dengar sini
aku benci orang yang lupa janji
bikin aku sakit hati

janji ini untuk ditepati
bukan untuk dibuat capati
tambah pulak cicah kari
amboi sedapnya menjilat jari
tapi aku langsung tak peduli
andai kau melupai

sebab aku yakin pada Allah yang Maha Menghakimi
jumpa kita di hari perhitungan nanti

Saturday, 11 May 2013

teman

setiap hari kita lalui jalan yang sama
mungkin pernah tapak kasut kita bersatu 
namun jauh sekali bukan bagi hati kita
kerna kau tiada perasaan yang sama sepertiku

mata kita pernah bertemu
lantas terus mengukir senyuman
hingga kotak suara juga pernah berlagu
namun  kau dan aku bukan ditakdir untuk berteman

cukuplah kau hadir sebagai watak sampingan
pergilah dikau sebelum hatiku bertambah parah
andai kita ditakdir berteman
biar aku ditemui sebagai mujahidah

#jodoh itu rahsia.. :)

sempurnakah??

jangan berlagak diri kau sempurna
orang buat silap kau marah
salah sedikit terus kau cemuh
andai peraturan kau tak patuh
pergi kelas pakai baju lusuh
bersarungkan kasut bertepek tanah
lagi teruk,bila kad matrik pun patah

#jangan suka merungut andai diri kau pun buat kesalahan yang sama :)

softskill

mengharungi cuti hujung minggu dengan softskill
ibarat berjalan dari east coast mall ke megamall
berjalan lagi terus ke terminal
hanya untuk katakan letih betul

Friday, 10 May 2013

Joker

jangan dimonarkikan kehidupan joker
kerna hidup seperti joker Old Maid
sendiri dan terpinggir
hanya wujud tatkala menghibur
namun hati kosong dari tawa riang
lalui hari yang dipenuhi lakonan
bertopengkan senyuman berwarna ceria
namun hati yang luka
dibiar tidak berjahit kembali

Thursday, 9 May 2013

biar

biar musik memulakan cerita
sambil jari laju menaip
mencatitkan semua luahan hati
agar tidak hilang ditelan kealpaan
dek kerana kesibukkan duniawi

biar senyuman memulakan hari
sambil hati terus berbunga-bunga
menjadikan semangat semakin berkobar
untuk bersama berjumpa di menara gading
agar taraf bukan lagi penghalang untuk bersama

biar ingatan memulakan nostalgia
sambil perasaan terus dibajai untuk hidup
walau seperti menepuk pada angin
tidak berbunyi tidak bergema
namun hati tetap setia menanti

#bukan kesilapan hati kerana berperasaan,tapi lumrah hidup untuk mencintai..:)

singkat

pertemuan sesingkat masa
ditemukan atas satu tanggungjawab
digandingkan untuk satu kejayaan
walau diawal haluan berbeza
tiada terlintas untuk setakdir
namun kini sehaluan walau masih berbeza
taraf dan buah fikiran
hati dan perasaan
perasaan yang bersayap satu
yang tidak mampu terbang bebas diudara
perasaan yang datang sesingkat pertemuan
namun gadaian seumur hidup untuk melupa

#biar pertemuan sesingkat masa,kenangan jadi taruhan pengubat hati.. :')


Wednesday, 8 May 2013

pandang

pandang tinggi ibarat mentari
pandang rendah ibarat tanah
andai diri sudah mampu berdiri
jangan lupa orang dibawah

Sunday, 5 May 2013

jangan

wahai generasi baru ku
jangan kau rosakkan warisan kita
jagalah perilaku mu
jagalah adab mu
jangan kau calarkan kesucian agama
jagalah hati mu
jagalah hubungan mu dengan yang Maha Esa
dan janganlah kamu kotorkan maruah mu
jagalah harga dirimu
jagalah kehormatan mu
kerna belum tentu ada insan yang ingin menerima mu 
tatkala dirimu sudah lena diulit mimpi zina

namun anak-anak ku
ada Allah yang sentiasa melihat mu 
yang sentiasa medengar keluhan rintihan mu
dan yang sentiasa menunggu mu
untuk dirimu kembali mecintai-Nya kembali
taubatlah wahai anak-anak ku
milikilah cinta yang abadi
yang  pasti mampu membahagiakan mu


Wednesday, 1 May 2013

jatuh

jadilah manusia yang tak takut untuk jatuh
jadilah juga manusia yang mampu bergerak selepas jatuh
kerna jatuh kita bisa mengajar kita menjadi insan yang kuat
bisa juga menjadi pedoman pada insan lain yang jatuh tanpa mampu bangun
jadikan kejatuhan kita satu cahaya hidup untuk insan lain yang jatuh




wanita

tanggungjawab seorang wanita di dalam rumahtangga yang perlu disedari oleh wanita adalah kerja mereka tidak pernah ada cuti. ia adalah tanggungjawab sepanjang hayat yang perlu dipikul sama ada suka atau tidak. mereka tidak boleh berundur

Wednesday, 24 April 2013

needs

don't be the girl who needs man
be the girl who man needs :D

Friday, 19 April 2013

generasi baru


generasi baru amanah kita
jangan pernah kita abaikan mereka
bimbang mereka tersesat di jalanan
tenggelam di lautan
kelak merana badan tiada berkesudahan

hati

hati ini selembut tisu
mudah terkoyak
mudah terenyuk
mudah termakan kata-kata
mudah juga terluka dek tohmahan
ibarat tisu meresap air

hati ini pelabuhan cinta
mudah tertaut dengan layanan cinta
andai kata bukan disini destinasi yang dituju
pergilah wahai pedagang ke pelabuhan sana
tak sanggup hancur dek layanan pedagang
ibarat pearl harbor hancur saat perang dunia kedua

hati ini ibarat mangga
masih terkunci rapi untuk kuncinya
setia ibarat pungguk rindukan bulan
hanya untuk kunci yang betul
yang mampu membuka hati menuju jannah
ibarat mujahid memimpin mujahidah


Wednesday, 17 April 2013

mata


andai mata bisa bertutur
pasti sekarang dia merengek
andai mata bisa meminta
pasti sekarang tidur yang dipinta
selamat tidur semua.. :D

selamat hari jadi.. :)

muslimah berhati kental
melalui hari berbekal hati yang kental
semangatnya tiada pernah luntur
seperti senyuman dibibir yang tiada pernah lekang
hidupnya berprinsip
tegas mengenggam prinsip
tidak jatuh dek tomahan
tidak layu dek pujukan rayu
walau tegas tidak berginjak
namun diri seorang penyayang
seiring seerti seperti nama
inilah Rahimah Fitrah Mohd Sofyan

Tuesday, 2 April 2013

kita dan kucing



kita dan kucing
apa beza kita
hanya akal
andai kita ditempat kucing
mampukah kita melalui hari-hari yang dilalui mereka
kerdil keseorangan
mencari makanan yang belum tentu selamat untuk dimakan
melalui jalan yang belum tentu selamat untuk dilalui
mampukah kita menjadi seteguh mereka
andai mereka mampu bercakap
pasti lidah kita kelu beku
tidak mampu lagi untuk merungut
dek kerana susahnya hidup mereka

kita dan kucing
mengapa ditolak diherdik kucing yang kotor
mereka tidak diminta untuk berupa sebegitu
mengapa dipukul ditendang
hanya kerana mereka meminta sesuap makanan
untuk meneruskan hidup
mengapa kita hanya mampu melihat
tatkala kucing itu kelaparan
rugikah kita untuk berkongsi sedikit hidangan kita
rugikah?

kita dan kucing
sama sahaja
mempunyai perasaan
mempunyai kudrat
malah mereka lebih kuat berbanding kita
kerana mampu mengharungi hidup yang susah
yang membezakan kita hanyalah akal

misi pertama aku: mencari kucing2 di ump untuk diberi makan
misi berjaya.. :D

#moh le anak2 muda diluar sana,moh le kita berbuat baik terhadap binatang.. :D

Saturday, 30 March 2013

jalan yang aku pilih

jalan yang aku pilih
ingin aku hiaskan dengan pelbagai masalah
ingin aku petik seribu kenangan
yang tumbuh dari tanaman masalah

jalan yang aku pilih
ingin aku terokai lautan yang luas
lautan manusia yang berwarna warni
menjadi nelayan yang mendapat pelbagai tangkapan

jalan yang aku pilih
akan aku akhiri dengan kejayaan
sebagai bukti aku petani berjaya
petani jutawan yang berguna

jika ditanya adakah aku bahagia
ya,dengan bangga aku nyatakan
aku bahagia dengan hidup aku
inginku jerit satu dunia
mengatakan aku bahagia
kerana aku tahu aku orang yang kuat
yang menjadikan Allah swt sahaja tempat pergantungan aku
matluthfi, the man that i salute and i wanna be like him..!! :D

keep yaww..!!

success is the best revenge for anything.. :D

senjata dendam

berhenti sekejap
pandang sekeliling
lihat dan hayati
disebelah kita
adakah musuh atau kawan 
lihat dan hayati lagi
kenalpasti mana satu rumpunnya
andai rumpunnya kawan
layannya seperti kawan
jangan ada niat melawan
andai rumpunnya musuh
hanya satu yang mampu
yang bisa menjatuhkan takhta egonya
hanya kejayaan kita
yang menguntungkan kita
yang menaikkan kita
yang bisa menundukkan nafsu rakus musuh kita..
kejayaan kita

Friday, 29 March 2013

hampir

semakin hampir
semakin fitnah bertebaran
semakin hampir 
semakin bertambah perpecahan
antara suami dan isteri
antara kawan dan kawan
antara kiri dan kanan
walhal dari rumpun yang sama
kenapa tidak kita bersatu
berkongsi satu propaganda
agar kekal nusantara milik kita

seni

andai kita pembawa seni jangan sampai mengotorkan nama seni

lidah

lembut tidak bertulang
jujur bila merasa
jika sedap dirasa sedap
sakit pabila ulser menumpang
boleh membunuh jiwa satu insan
andai melontar ayat lebih tajam dari pedang
itulah lidah

kentut

kentut orang pantas dikesan
kentut sendiri diam diamkan
salah orang mudah je kesan
salah sendiri stail sorok sendirian

#credit to ayuni marsal..:)

GOOD

"There are two things you can never have too many of: Good Friends & Good shoes!"

hak


biar dihentam
biar dihina
andai kita betul
jangan pernah mengalah
pertahankan hak kita

formula

hidup ibarat subjek thermodynamics
masalah ibarat soalan exam
jalan penyelesaian sama seperti formula
formula yang betul menemukan jawapan yang betul

vice versa



biar jatuh rebah
biar lapar dahaga
biar sakit luka
biar sedih sepi
namun pengakhiran
berdiri bermaruah
kenyang berkat
sihat bergaya
bahagia berjaya

terfaktab

terfaktab segala yang terfaktab

3 perkara

dlm hidup kena ad 3 bnda ni: 1) ap2 kslhn,1st slhkn diri sndri dlu 2) jgn bgantung kpd 'nasib baik' 3) jgn bergantung dgn org,mhon berdikari

#kredit to apit

takut

rasa takut itu satu pemangkin kejatuhan

lalang

jangan jadi lalang yang lemah tak berguna

lantai

biar kenal lantai andai ingin berjaya berada diatas

organisasi

yang tersasar perlu dipimpin kembali
yang menegur jangan sampai memaksa diri
jangan biarkan keegoan menjadi raja sang hati
bimbang musnah satu organisasi
 

perang

jangan mimpi untuk berperang
andai diri belum bersedia
bimbang mati dahulu
sebelum sampai di medan perang
 

masa

andai terlambat
kita yang tertinggal
andai terlalai
kita yang kerugian
tidak dapat diundur
tidak dapat dicepatkan
itulah masa

atom

manusia ibarat atom
mempunyai sifat yang berbeza
yang terbaik dipilih
bagi menwujudkan ikatan

tulang

anak muda tulang belakang warisan
dunia pula isi yang meliputi tulang
busuk isi maka busuk juga tulang

pengarang

dari jauh,seperti kertas kosong
bila didepan,adalah satu karangan
bila dihayati,rupanya seorang pengarang

bergerak

apabila otak mula bergerak
jari juga bergerak
kerana dikelilingi orang yang bergerak

kenakalan ketajaman

kenakalan itu memang wujud
ketajaman itu masih belum wujud
usaha perlu ditambah
biar idea makin bercambah

orang seni

bersama mereka,keterbukaan dicapai
akal dangkal tiada lagi
oleh kerana mereka itu dari kalangan yang halus
halus yang dapat dihayati
halus yang berinspirasi

takkan terpisah...!!!

Takkan terpisah 4 sekawan gila gila , rambut tak sama tapi satu kepala tak sedarah tapi bersaudara . sumpah untuk bersama , takkan terpisah biar tsunami melanda pusing dunia berjanji setia susah senang kami menang . takkan terpisah ibarat KL dengan traffic jam macam burung biru dengan muka buku tetap rapat . kami hebat macam budak hipsters dengan jeans ketat takkan koyak takkan goyah takkan terpisah kami buddyz selamanya . kami riuh kami gempak ngam ngam macam segiempat tepat suara berbeza pilihan sama fahami jiwa tanpa suara . kami sembang gaduh sms kutuk lepak sebab kami muda sekali je . bersama mencipta mengegar dunia , kami bebas merantau merata rata , merayau rayau mencari jati diri bersama selamanya . KAMI BUDDYZ , kami takkan terpisah (: :)

TAKKAN TERPISAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH !! :D